Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Negyedik képzési alkalom

00_főkép.jpg
A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző záróhétvégéjét Beregszászban tartotta meg, ahol a résztvevők a képzés zárásaként ünnepélyes keretek között átvették oklevelüket.

A képzés első napját Barta József, a KMKSZ alelnökének előadása nyitotta meg, amelyben az Ukrán választásokról beszélt. A Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese rávilágított a választás lehetséges kimenetelére, valamint az egyes jelöltek esélyeire. A résztvevők ezt követően egy szimulációs játék keretében modellezték az ukrán elnökválasztás esetleges kimenetelét. A nap további részében a programpont résztvevői spontán beszédfejlesztési tréningen fejlesztették kommunikációs készségeiket.

Szombaton a délelőtti sávban Arany Bence, a Mindset Pszichológia alapítója az online médiapiac gazdasági szempontjairól értekezett. Előadása során gyakorlati példákkal szemléltette mondandóját, illetve a diákok is folyamatos interakcióban álltak az előadóval. Ezt követően Hollik István kormányszóvivő úr „Új Európa küszöbén?” címmel tartotta meg előadását. Előadásban az európai parlamenti választásokat latolgatta, ezenkívül kitért a soron következő önkormányzati választásokra is.  A kormányszóvivői feladatok ismertetése, bemutatása és a kihívások azonosításán felül Hollik István a hallgatók kérdéseire válaszolva ismertette a kormány kommunikációs retorikáját és metódusát, amit az európai politikában alkalmaz. A szombati nap következő részében a résztvevők előadták korábban megírt beadandó feladatukat. Minden hallgatónak egy politikai beszédet kellett előadnia a többi résztvevő és a meghívott értékelők előtt. A beszédeket Hollik István kormányszóvivő, Arany Bence a Mindset Pszichológia alapítója, valamint Beke Mihály András beregszászi első beosztott konzul értékelte ki. Meghívott vendégeink szakmai tapasztalataikra építve adtak a diákoknak visszajelzést, amelyben kitértek az egyes beszédek kapcsán a beszéd szerkezeti felépítésére, a szöveg strukturális koherenciájára, valamint az előadói stílusra. Mindemellett visszacsatolást kaptak olyan előadói készségek meglétére is, mint a testbeszéd, dinamika, hanghordozás és időbeosztás. A délután zárásaként Hires-László Kornélia, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hadinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont kutatója látogatott el a diákok körébe. Előadónk eredményeit mutatta be a GeneZYs kutatás tükrében, amely tanulmányban ismertette a Kárpát-medencei fiatalok körében elvégzett felmérés produktumát. Hires-László Kornélia kitért a különböző régiók szerinti eloszlásra, ahol több szegmenst vizsgált. Bemutatásra kerültek a különböző vizsgált területek: kivándorlási hajlam, oktatás, identitás, érdeklődési kör.

A képzési hétvége utolsó napján, vasárnap, sor került az ünnepélyes diplomaosztóra. A diplomákat átadta Bocskor Andrea európai parlamenti képviselőasszony, Barta József a KMKSZ alelnöke, Dobsa István a KMKSZ ISZ elnöke, valamint az MCC részéről Lánczi Péter ügyvezetőigazgató-helyettes.

Támogatóink: